Familjens sötpotatis- och morotssoppa (och puré till bebisen)

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. Mitt i lunchbestyren ringde en telefonförsäljare och som den multitaskande mamma jag är skulle jag mixa den nygjorda sötpotatis- och morotsblandningen till en puré samtidigt som jag försökte avsluta telefonsamtalet. Tänkte mig inte för och hällde allt i mixern. Vanligtvis brukar jag hälla av en del av kokvattnet för att späda till lämplig konsistens, men inte idag. Allt vatten följde med och purén blev för lös. Multitaskande i all ära – det är bättre att göra en sak i taget.

Så kan det bli, men det är av misstagen som de bästa idéerna föds, är det inte så? Den alldeles för lösa purén blev en supergod sötpotatis- och morotssoppa. Det här är ett bra tips när man gör en puré och vill dra nytta av den till hela familjen. Istället för sötpotatis och morot kan man ha i andra grönsaker/rotfrukter av samma mängd. Receptet passar både vuxna och stora barn och soppan blir väldigt smarrig, jag lovar!

Sötpotatis- och morotssoppa (inkl. puré till bebisen)

Alla ingredienser är ekologiska och receptet räcker till 4 vuxna personer med god aptit

1 gul lök

2 sötpotatisar (ca 300 g)

2 morötter (ca 200 g)

3 msk tomatpuré

vatten (ca 3+2 dl)

1 buljongtärning

1 burk kokosmjölk

3/4 paket saffran á 0,5 g

1 tsk curry

2 tsk färskpressad citron

peppar och salt (efter tycke och smak)

Såhär gör du:

Skala och skiva sötpotatis och morot. Lägg i en kastrull och häll i vatten så att de precis täcks (ca 3 dl). Tillsätt tomatpuré och koka upp. Koka i 10 minuter. Häll av en del av kokvattnet i en skål. Mixa sötpotatis, morot och resten av vattnet till en puré. Späd med det avhällda kokvattnet till önskad konsistens. Tag ur en liten del (1-2 dl) av purén till bebisen. Använd resten i soppan, se nedan.

Skala och hacka lök. Stek löken på medeltemperatur i smör, saffran och curry. När löken är mjuk, häll på den mixade grönsaksblandningen, det avhällda kokvattnet och ytterligare 2 dl vatten. Lägg i en buljongtärning och koka upp. Tillsätt kokosmjölk och koka i 10 minuter. Smaka av med citron, peppar och salt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s