Linsgryta för de minsta

Snabb, enkel och god vegetarisk gryta för de allra minsta. Innehåller särskilt mycket folat, vitamin A och kalium samt är dessutom rik på järn. 1 dl linser (dvs. hela receptet) innehåller 8,5 mg järn, vilket motsvarar hela dagsbehovet för ett barn upp till fem år (dagsbehov för barn 6 mån-5 år = 8 mg järnNordic Nutrition Recommendations 2012). En bebis äter förstås inte hela satsen så det är viktigt att komplettera med andra källor till järn.

Det här är ett basrecept på en linsgryta som är mild i smaken. När ditt barn är redo för mer kryddor kan du självklart tillsätta det.

Linsgryta för de minsta

1 paket krossade tomater

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1,5 dl vatten

1 dl torkade röda linser

1/2 dl grädde

Skala lök och vitlök. Dela löken på hälften så att du får två stora klyftor. Hacka vitlöken. Blanda tomater, lök, vitlök och vatten i en kastrull och koka upp. Tillsätt linser och koka i 15-20 minuter. Tag ur löken (för känsliga bebismagar). Tillsätt sedan grädde och mixa till lämplig konsistens.

Ät direkt och frys in det som inte går åt. Tillsätt 1 tsk olivolja för varje portion innan servering. Receptet räcker till en iskubsform, dvs. ungefär sex stycken bebisportioner, beroende på hur stor bebisen är i maten.

PS: Jag fryser alltid in maten i den här rostfria iskubsformen som du bl.a. hittar på Lapland Eco Store. Finns även lock till så att du kan förvara iskuberna ordentligt. Jag flyttar också över iskuberna till matlådor i glas.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s