Puré på palsternacka, äpple och banan med en touch av vanilj

Jag har sagt det förr och jag säger det igen (för att citera Farbror Barbro i Nilecity) – gör fruktpuréerna själv istället för att köpa de som finns i affärerna! För det första kan du göra dem nyttigare genom att ha i någon grönsak tillsammans med frukterna/bären som du har hemma. Visst, det finns t.ex. klämmisar med palsternacka i, men har du noterat hur lite palsternacka det är i dem? För det andra undviker du olika former av tillsatser och koncentrat. För det tredje kan du variera dem bäst du vill och lägga till någon naturlig smakhöjare såsom vanilj, kardemumma eller kanel.

Det här är en smarrig fruktpuré med palsternacka, äpple och banan som är smaksatt med vanilj och lite citron. Istället för vanilj kan du ha i kardemumma eller kanel. Det är framförallt palsternacka som bidrar till att din bebis får i sig folat och vitamin B3. Banan är rik på vitamin B6 och innehåller, liksom palsternacka, en hel del kalium. Dessutom innehåller den här purén en bra dos med C-vitamin.

Puré på palsternacka, äpple och banan med en touch av vanilj

200 g palsternacka (två palsternackor)

150 g äpple (ett rejält äpple)

200 g banan (två bananer)

1/8 tsk vaniljpulver

1 msk citronjuice (färskpressad)

vatten

Skala och skiva palsternacka och äpple. Lägg palsternackorna i en kastrull och täck med vatten. Koka palsternackorna i 6-8 minuter och lägg därefter i äppelbitarna. Koka 2-4 minuter till. Låt svalna något. Lägg blandningen i en mixer och tillsätt banan, vaniljpulver och citronjuice. Späd med kokvatten till lämplig konsistens. Ät direkt, häll upp i klämmispåsar eller gamla barnmatsburkar eller frys in i en iskubsform.

Den här purén passar bra som efterrätt, mellis eller varför inte som sylt på gröten?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s