Lax med sötpotatis, zucchini och paprika

Ni ser väl till att få i era bebisar Omega-3 och särskilt fettsyran DHA som behövs för utvecklingen av hjärna och syn? Det kan vara något förvirrande att rapsolja innehåller Omega-3 men inte DHA. DHA finns framförallt i fisk och särskilt höga nivåer finns i makrill men även lax. Bebisen får i sig DHA via bröstmjölk (varför det är viktigt för mamman att få i sig DHA), och så snart bebisen börjar äta vanlig mat är det viktigt att äta fisk regelbundet.

Den här laxgrytan innehåller särskilt mycket vitamin B6 och B12, C och D-vitamin. Det finns även höga nivåer av folat, vitamin B3 och kalium.

Lax med sötpotatis, zucchini och paprika

En iskubsform, ca 6 bebisportioner

200 g sötpotatis (2 ekologiska) eller vanlig potatis

150 g zucchini (1/2)

100 g paprika (1/2)

100-150 g lax

1/4 tsk persilja

ev. svartpeppar

1 msk citron

20 g smör

vatten

Skala sötpotatis och skär i skivor. Skiva även zucchini och paprika. Lägg alltsammans i en kastrull och täck precis med vatten. Koka i ca 8 minuter. Tillsätt citron och kryddor och lägg därefter i laxen skuren i bitar. Lägg på ett lock och låt stå en liten stund tills laxen är genomkokt. Häll av det mesta av kokvattnet i en separat skål och spara till utspädning av purén. Mixa blandningen och späd med kokvatten till lämplig konsistens. Rör i smör. Tillsätt 1 tsk rekommenderad fettkälla (t.ex. oliv- eller rapsolja) per portion vid servering.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s