Järnrik puré med katrinplommon och aprikoser

Jag har räknat ut att Disa behöver 3 mg järn per dag utöver det som hon får i sig via gröten. Det rekommenderade dagliga intaget är 8 mg (för barn upp till 5 år) och i två portioner gröt (som Disa äter per dag) är det totalt drygt 5 mg järn. Det är lätt att förlita sig på att den köpta gröten innehåller tillräckligt med järn, men titta noga på innehållsförteckningen. En portion gröt innehåller vanligtvis mellan 2,5 och 3 mg järn.

Oavsett om du gör gröten själv med havregryn som bas eller kör på den färdiga pulvergröten behöver alltså din bebis ytterligare järn. Det finns det olika källor till och som exempel kan du toppa gröten med den här goda purén. Katrinplommonen ger magen en extra skjuts och i tillägg är purén rik på järn, vitamin E, kalium och fosfor. Totalt innehåller det här receptet 15,5 mg järn (dvs. ca 2 mg per dagsranson om bebisen äter 1/7 per dag).

Järnrik puré med katrinplommon och aprikoser

100 g katrinplommon

100 g aprikoser

50 g pumpafrön

kokt vatten

Koka vatten och låt svalna. Häll vattnet över katrinplommonen och aprikoserna och låt stå i kyl i minst tre timmar och gärna över natten. Mixa sedan katrinplommon och aprikoser tillsammans med pumpafrön och späd med vattnet till lämplig konsistens. Frys in i kuber och/eller förvara i kyl. I kyl håller purén i 5 dagar. Servera till gröt eller som sylt på t.ex. pannkaka.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s