Järnrik grötklämmis med äpple, mango och blåbär

Jaaaa!! Äntligen fick jag till en god grötklämmis som är rik på järn! Det går självklart att äta som en vanlig fruktpuré med sked också om man inte har klämmispåsar till hands.

Syftet här är att göra en nyttigare variant av fruktpuré som är rik på viktiga näringsämnen. Faktum är att 2 dl av en sådan här grötklämmis innehåller nästan lika stora delar av olika näringsämnen som en portion industrigröt, se nedan. Jag har medvetet hållit nere kalciumhalten för att inte motverka upptaget av järn.

En megabra mellis eller en nyttig efterrätt mao! Får ditt barn i sig tillräckligt med näringsämnen vid andra måltider är det här en fullgod frukost också, tex i kombination med ett halvt kokt ägg.

Grötklämmis med äpple, mango och blåbär

2 dl havregryn

4 dl vatten

Ett stort äpple skuret i småbitar (ca 300 g)

225 g fryst mango

150 g frysta blåbär

1/2 dl pumpafrön

1 dl havremjölk

Koka upp havregryn, vatten och äpple och låt koka i ca 3 minuter så att det blir en gröt. Mixa sedan gröten med mango, blåbär, pumpafrön och havremjölk.

PS. Vi har en väldigt bra mixer som mixar allt ned till minsta beståndsdel om man så vill. Det är bra när man gör klämmisar så att inte barnet sätter i halsen. Om du inte har en tillräckligt bra mixer så skulle jag rekommendera att först mixa pumpafrön till ett mjöl så att du är säker på att det inte finns några hela pumpafrön i din puré.

img_0080

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s