Laxgryta de luxe

Idag gjorde jag en barnvänlig variant av min favoritlaxgryta som jag brukar göra och den här blev nästan ännu godare när den var mixad och klar. Om barnet är ovant att äta kan du ta bort saffran och curry ur receptet. Annars är det bara att krydda på!

Fisk är en väldigt viktig del av vår föda. DHA (en Omega-3-fettsyra) bidrar bl.a. till utvecklingen av barnets hjärna och ögon. Så länge man ammar får barnet DHA via bröstmjölken (och därmed är det viktigt för mödrar att intaga Omega-3) men när barnet äter vanlig mat är det viktigt att få i sig Omega-3 via kosten. I Norge ger man tran, torskleverolja, till alla barn från och med att de är fyra veckor gamla. 

Laxgryta de luxe

2 morötter

1/4 fänkål

1/2 gul lök 

2 msk tomatpuré

1/2 burk krossade tomater

1/4 paket saffran 

1 krm curry

1 tsk fryst persilja

1 dl vatten

150 g lax

1 msk grädde

Lite citronsaft (jag hade i ca 1 tsk)

Skala morötter och lök, ansa fänkålen och skär sedan allt i bitar. Morötter och fänkål skärs i mindre bitar medan löken klyvs i två halvor. Lägg ned grönsaksbitarna i en kastrull tillsammans med tomat, saffran, curry, persilja och vatten. Koka alltsammans i 20 minuter. Fiska upp lökbitarna och släng dem (eller ät upp dem). Tillsätt sedan grädde och nypressad saft från en citron i kastrullen och smaka av. När du är nöjd, lägg i laxen (skuren i bitar) och koka i ca 3 minuter. Mixa till önskad konsistens. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s