Parmeggiano stroganoff

Det här är mitt (eller faktiskt hela familjens) favoritrecept på vegetarisk stroganoff och det lagar vi minst en gång varannan vecka. Receptet är för ca 8 personer och därför räcker det till några måltider. För de minsta tillsätts parmesan och för de stora tillsätts stekt halloumi. Serveras med t.ex. mathavre, ris, quinoa, pasta eller potatis – vad man helst önskar.

Den här maträtten är särskilt rik på folat och vitamin A samt innehåller även en hel del vitamin B6, C och E, men de flesta näringsämnen finns representerade. De röda linserna bidrar till järn.

Parmeggiano (eller Halloumi) stroganoff

690 g passerade tomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

4 msk tomatpuré

3 msk balsamico bianco

3 dl vatten

1 tsk timjan

3 morötter

2 små sötpotatisar eller en stor (kan uteslutas)

1,5 dl röda linser

1,5 dl grädde

1 msk riven äkta parmesan/halloumi

  1. Skala och skär morötter och sötpotatis i stavar. Ångkoka sedan stavarna i 15 minuter. (överkurs: lägg först i morötterna och koka dem i 4 minuter. lägg därefter i sötpotatisen och koka i 12 minuter till. Alternativ: Koka direkt i tomatblandningen*.)
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg i en kastrull, häll på passerade tomater, tomatpuré, balsamico bianco, vatten och timjan. Sätt på plattan och koka upp. Koka i fem minuter.
  3. Häll i linserna i tomatsåsen. Koka i ca 10 minuter tills linserna har mjuknat.
  4. Häll på grädden, blanda om och vänd därefter i de ångkokta morötterna och sötpotatisen.
  5. Till de minsta: Tag ur 3 dl av såsen. Krydda med 1 msk riven äkta parmesan. Mixa eller skär stavarna i lämplig storlek. Ta ur mer av såsen om du vill och tillsätt i så fall mer parmesan. Tillsätt 1 tsk olivolja per portion vid servering.
  6. Till de stora: Salta resterande sås med tamarisoja. Vi använder generellt sett inte så mycket salt (ibland har jag glömt bort att salta helt) men beroende på vad man gillar kan man såklart även salta med vanligt salt. Stek halloumi (200 g till fyra personer) i stavar.
  7. Servera med ris, pasta, mathavre, quinoa eller potatis. Frys in det som inte går åt.

* Det går självklart att koka rotsakerna i tomatblandningen redan från början, men de blir något hårda i kanterna när de kokas i tomat. Dessutom bibehålls fler näringsämnen om de ångkokas.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s